Raportul privind activitatea AO ”Uniunea Cernobîl din Moldova” în anii 2022-2024.

 Sarcinile principale care stau în faţa noastră sunt în continuare: organizarea asistenţei medicale, protecţiei sociale, apărarea drepturilor legitime a cetăţenilor Republicii Moldova care au avut de suferit din urma acţiunei radiaţiei ionizante asupra organizmului omului:

Consecințele avariei de la CAE Cernobîl din anul 1986 sunt o pagină tragică în istoria dezvoltării civilizației. Mulți privesc acest eveniment ca din trecut, însă acțiunea nefastă a acestei catastrofe continuie să influențeze negativ asupra sănătății oamenilor  și mediului înconjurptor, deși au trecut 38 ani din momentul catastrofei din Cernobîl. La data de 01 ianuarie 2024, sînt decedaţi 1108 oameni, în urma acțiunei radiației ionizante asupra organismului omului, acumulate în timpul participării la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la CAE Cernobîl și de la alte avarii cu caracter nuclear. La moment au rămas îa viaţă 1834 participanţi, dintre care 1198 domiciliază în raioanele Republicii şi mun. Bălţi, i-ar 636 în mun. Chişinău.Dacă pe parcursul primilor 17 ani de după catastrofă au decedat 210 oameni (aprocsimativ 12 oameni pe an), apoi începînd cu anul 2003 şi pînă în prezent au decedat 898 de participanţi, sau 43 participanţi pe an, ceia ce înseamnă că cazurile de deces în ultimii ani s-au mărit de 4,27 ori. Din cei 1834 participanţi rămaşi în viaţă, 1773 sînt invalizi. Peste 1675 de copii, urmaşi ai cernobîliştilor, au moştenit de la părinţii lor maladii grave.

La capitolul asistenţa medicală menționăm că în anul 2023 în INSTITUŢIA MEDICO-SANITARĂ PUBLICĂ “POLICLINICA de STAT”, pentru medicamente cu titlul gratuit, au fost alocaţi din bugetul de stat 848,2 mii lei. Au fost insușiți 740,75. Aceste medicamente se eliberează deobicei mai mult pacienților din mun. Chișinău și din raioanele din apropiere. Pacienții din raioanele mai îndepărtate ca deobicei cu mult mai puțin se folosesc de aceste medicamente. Pricina fiind costul mare al transportului pînă la locul de destinație. Pentru anul 2024 sunt alocați 848 mii 200 lei.

      Cît priveşte asistenţa medicală stomatologică, Guvernul RM  şi Ministerul Sănătăţii la sfîrşitul anului 2013 a elaborat o programă pentru tratamentul şi protezarea dentară gratis a oamenilor afectaţi de radiaţia ionizantă. Au fost prevăzute în bugetul de stat surse financiare, necesare, pentru reaizarea ei. Pînă la moment, pentru acordarea asistenţei stomatologice participanţilor la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi de la alte accidente nucleare, iniţial, au fost însușiți 8 mln. 741 mii lei, au primit tratament şi protezare dentară 1872 participanţi. În anul 2023 au fost însușiți 925 mii 200 lei. Pentru anul 2024 sunt alocați 1 mln 326 mii 200 lei. În anul 2023 au fost spitalizați 339 pacienți.

       Asistenţa medicală a copiilor născuţi de la unul din părinţi, participant la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi de la alte avarii cu catacter nuclear, care la moment au atins cifra de 1675 copii pînă şi după 18 ani. Acesti copii beneficiază de o examinare medicală fără plată, atît în instituţiile medico-sanitare publice teritoriale, cît şi în cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, cît şi policlinicii și spitalului  Ministerului Sănătăţii. Cu părere de rău număril de adresări la Departamentul Consultativ Specializat scade din an în an. Incepînd cu anul 2003 numărul acesta, de la 84 copii  a ajuns la 21 copii în anul 2023. Aici trebuie să luăm în seamă că mulți copii au ieșit din vîrsta de 18-23 ani. În acești ani de tot au fost consultați și examinați 780 copii. Cu părere de rău încă puţini părinţi cu astfel de copii se adresează în instituţiile respective pentru a primi asistenţă medicală necesară.

  Pe data de 19 martie 2024 Conducerea Asociației sa întîlnit la Ministerul Sănătății cu Secretarul de Stat al Ministerului Ion Prisăcari. La întîlnire au fost discutate întrebările asistenței medicale și asistenței medicale stomatologice cu care se confruntă oaminii afectați de radiația ionizantă.

Înainte de a trece la analiza problemelor cu character social,  vom informa despre unele date statistice la situația din 01.01.2024 după datele CNAS

  • beneficiari de pensii participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobîl, conform Legii nr.909/1992- 1480 persoane, din care:
  • pensii pentru limita de vîrstă- 75 persoane; pensii de dizabilitate-1383; pensii de urmaş-22.
  • beneficiari de alocaţii, conform Legii 121/2011- 2151 din care:
  •  văduve, care beneficiază de alocaţii lunare- 497 văduve.

         Copii, beneficiari de alocaţii lunare-8 persoane.

 Deasemenea Parlamentul a aprobat proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 909/1992 privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobiîl, care prevede acordarea dreptului la compensație bănească, în schimbul biletelor de tratament balneosanatorial, persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobil şi colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit persoane cu dizabilităţi, precum şi copiilor acestora, care nu-şi pot realiza dreptul la tratament balneosanatorial gratuit din cauza contraindicaţiilor medicale. Deacum înainte această compensație va fi acordată tuturor invalizilor fără pripoanele care existau.

O problemă rămîne problema persoanelor care au participat la alte experienţe și avariile nucleare şi la lichidarea consecinţelor lor, 45 la număr, și încă 135 de astfel de persone, depistete de către Comisariatele militate. Dintre aceste persoane numai 20-25 % dețin la mînă certificate, care dovedesc participarea lor la astfel de experiențe și avarii nucleare. Ceilalți 75-80 % de personae urmează, în primul rind, să fie identificați, apoi cu ajutorul Comisariatelor militare șă contribuie  la primirea acestor certificate de la arhivele Naționale. La moment problema se află spre rezolvare la Ministerul Apărării. Acesta a făcut o interpelare către   Arhiva Centrală a Ministerului Apărării din Kazahstan, privind obținerea informației în parte ce ține de nivelul radiației la care au fost supuse unitățile militare dislocate în zonele contaminate unde au avut loc ezperiențe nucleare. Pînă cînd oamenii nu pot beneficia de înlesnirile cuvenite.

 Cît privesc indemnizaţiile unice pentru construcţia, procurarea sau restabilirea spaţiului locativ, în temeiul articolelor 7 şi 8 din Legea nr.909, prin Hotărîrea nr.836 din 13.09.2010 ”cu privire la acordarea acestor indemnizaţii unice”, Guvernul a decis acordarea indemnizațiilor unice în acest scop  persoanelor, care au avut depuse cereri la situaţia din 22 octombrie 2004. Din diferite pricini mulțe persoane, care au dreptul la aceste indemnizații, au construit o casă individuală, ori o locuință cooperatistă după acest termen, și respectiv nu beneficiază de indemnizații unice conform acestei Hotărîri de Guvern. La ședința Consiliului din 27 mai 2023, membrii Consiliului Igor Mocanu și Serghei Șamrai au ridicat această problemă. Consiliul Național sa adresat către Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor cu rugămintea să fie modificate unele prevederi ale acestei Hotărîrii de Guvern nr.836 din 13.09.2010 pentru ca dreptul la acordarea îndemnizaţiilor unice pentru compensarea cheltuielilor să-l aibă toate persoanele, care au construit o casă proprie sau o locuinţă cooperatistă, sau care au procurat spaţiu locativ, cît și dreptul de a primi o indemnizație unică pentru reparație, după participarea la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl în perioada anilor 1986-2023, şi nu au beneficiat de credite preferenţiale de la instituţiile financiare, nu au fost asigurate cu    spaţiu locativ conform normelor legale. La această rugăminte Ministerul Muncii a informat  că acordarea indemnizaţiilor unice pentru construcţia unei case individuale ori a unei locuinţe cooperatiste sau pentru procurarea spaţiului locativ, sau pentru restaurarea caselor vechi, este valabilă  pentru categoriile de cetăţeni care nu au beneficiat de credite preferenţiale de la instituţiile financiare şi nu au fost asiguraţi cu spaţiu locativ la situaţia din 22 octombrie 2004, conform normelor legale stabilite. Cu alte cuvinte cei care nu au avut depuse cereri pînă la această data nu vor beneficia de aceste indemnizații. La moment mărimea indemnizaţiei unice este de 82 mii lei. Au primit aceste indemnizaţii în sumă de 110 mln.lei, 1412 participanţi.

Altă problemă este problema recalculării  pensiilor acestor oameni. Cînd a fost adoptată de către Parlament Legea 909-XII din 30.01.1992 nu sa luat în calcul, că în jur de 400 participanți, au fost ostași din armata activă, care primeau pe lună pînă la 4 puble sovietice. Și cînd acești oameni din pricina înrăutățirii sănătății au început să iasă la invaliditate (dizabilitate) Casele teritoriale nici nu aveau din ce să le calcule pensile. Noi ne-am adresat la Ministerul Muncii cu rugămintea de a găsi o cale de a soluționa această problemă. La 18 iunie 1989 Parlamentul a adoptat Lejea organică nr. 457 „pentru completarea Legii nr. 909-XII din 30 ianuarie 1992 ”privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl”. În această Lege organică se spune că „persoanelor menţionate în articolile 15 şi 16 din Legea de bază”, pensia li se calculează respectiv din cîştig şi din indemnizaţia de întreţinere, majorate pentru lucrul în zona de înstrăinare, dar care vor constitui, cel puţin, două salarii medii lunare pe republică pe anul precedent anului intrării în vigoare a prezentei Ligi”, adică din suma de 303 lei (media anuală pentru anul 1998) x 2=606,8 lei.  De atunci au trecut 20 ani. Salariul mediu lunar pe republică a crescut de 19 ori, pe cînd nivelul de viaţa al acestor oameni a scăzut considerabil. Pe marginea acestei probleme în anul 2017 la Ministerul Muncii a avut loc prima ședință. Casa Naționaslă a efectuat calculele pentru majorarea bazei de calcul de 606,8 lei pînă la 1000 lei. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi protecţiei Sociale a informat că sau iniţiat propuneri de planificare a mijloacelor financiare necesare pentru modificîrile vizate în Cadrul Bujetar pe Termen mediu pentru anii 2019-2021. La 20 august 2018 Guvernul a adoptat în şedinţa sa Hotărîrea nr.851, privind cadrul bugetar pe termen mediu (2019-2021), inclusiv şi pentru modificarea bazei de calcul a pensiei de dizabilitate şi a pensiei de urmaş, pentru aceşti cetăţeni. În această Hotărîre au fost prevăzute în bugetul de Stat cîte 30 mln. lei, respectiv, în fiecare din aceşti ani. În şedinţa Guvernului din 8 noiembrie 2018 sa menţionat că pentru asigurarea cu pensii a acestei categorii de cetăţini pentru anul 2019 în bugetul de stat au fost prevăzute cheltuieli în sumă de 102 mln. 409.300 lei, cu 32 mln.496.660 lei mai mult decît în anul 2018. Odată cu adoptarea de către Parlament a actului normativ, Ministerul urma să niţieze procedura de elaborare a modificărilor respective. Însă Parlamentul, după cum știți, a hotărît să soluţioneze problema cu mult mai uşor. Prin Hotărirea sa aceste pensii de la 01 ianuarie 2019 au fost majorate cu 400 de lei; 300 de lei; și 200 de lei, i-ar pentru fiecare membru ai familiei rămase fără întreţinător cu 200 de lei. Cu aceasta Organul Suprem şi-a spălat mînile, lăsînd cel puţin 2/3 de participanţi cu o pensie nu mai mare de 1500-2000 lei. În luna martie 2023 ne-am adresat cître Prim-Ministrul dul Dorin Recean. Pe data de 28 aprilie 2023 la MMPS a avut loc o ședință lărgită la care au participat Secretarul General al Ministerului Muncii dul Alexandru Iacub și Consilierul Prim-Ministrului dul Constantin Covrig, unde au fost discutate cerințele noastre. Sa hotărît că toate Ministerele cointeresate vor prezenta propuneri pînă la data de 25.05.2023 în vederea soluționării problemei abordate și majorarea lor de la 01.01.2024. Noi am prevenit că vom trece la acțiuni mai drasnice în cazul neaprobării modificărilor legislative, privind problema recalculării pensiilor. La situația 01.01.2024 din 3000 de participanţii la lichidarea consecinţelor catastrofei de la CAE Cernobîl de pe malul drept a Nistrului, din cauza maladiilor, ca urmare a contaminării cu radiația ionizantă sporită, au decedat 1108, care nu au mai ajuns la recalcularea pensiei de dizabilitate. În luna octombrie și noiembrie 2023 din nou ne-am adresat către Guvern unde am solicitat identificarea mijloacelor finaciare suplimentare de stat în valoare de 41863,0 mii lei propuse în Bugetul de Stat pentru anul 2024, necesare pentru majorarea bazei de calcul a pensiei de dizabilitate şi a pensiei de urmaş. Această sumă a fost estimată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și înaintată Ministerului Finanțelor propunerea de buget pentru anul 2024. Din răspunsul la ambele scrisori primit prin intermediul Ministerul Muncii și Protecției Sociale (nr.15/5411 din 22.12.2023) am fost informați că recalcularea pensiilor celor, care au salvat omenirea de la dizastrul nuclear, perzînd sănătatea și viața, nu este o prioritate pentru conducerea statului nostru. Unii demnitari de stat s-au exprimat, că ”cernobîliștii” sunt o durere de cap pentru Stat, și ar fi bine să scape de ei, fiind o povoară pentru bugetul de stat.

Aceasta s-a confirmat prin excluderea participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la CAE Cernobil și văduvelor din proiectul Hotărîrii Guvernului privind modificarea Legii nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, prin care s-au majorat alocațiile de stat cu 250 de lei de la 01 ianuarie 2024. În inițiativa de majorare a alocațiilor sociale de stat a fost elimenată categoria de cetățeni afectați de radiația ionizantă. Mai mult de atît inițiatorul aectei majorări, deptatul Parlamentului Dul  Marcoci a spus că această majorare se face numai pentru veteranii de război și de la alte conflicte militare. După spusul dlui cernobîliștii nu fac parte din aceste categorii, ei și așa au prea multe facilități. Toți cei care înțeleg ce sa întîmplat la Cernobîl, pot cofirma că acolo a fost dus un război invizibil în lupta cu raiația ionizantă, care acționa și continua să acționeze asupra organismului omului. Unica ce sa aprobat de catre Parlament: copiilor participantilor la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobil, decedati, pina la atingerea virstei de 18 ani sau dupa aceasta virsta, daca iși continue, studiile in instituțiile de invațămînt la cursurile de zi pina la terminarea studiilor, insa cel mult pina la atingerea virstei de 23 ani, li se mărește alocația cu 250 lei de la 1 martie 2014. În ultimul demers adresat în luna februarie 2024 către Președintele Republicii Dna Maia Sandu și Prim-Ministrului Dul Dorin Recean, Consiliul ”Uniunei Cernobîl din Moldova” a prevenit Organele Statele că  pînă la 1 aprilie 2024  să fie găsite mijloace financiare suplimentare pentru majorarea bazei de calcul a pensiei de dizabilitate, a pensiei de urmaş și majorarea alocațiilor de stat cu 250 de lei.

  La 21 martie a,c. Conducerea Asociației sa întîlnit la Ministerul Muncii cu Secretarul de Stat în domeniul asigurării sociale Doamna Corina Ajder. În timpul întîlnirii sau discutat problema recalculării pensiilor și alocațiilor de Stat. Doamna Secretar de Stat a spus că Ministerul lucrează activ asupra acestor două probleme, care vor fi întroduse spre soluționare la etapa de rectificare a bugetului  asigurărilor sociale de stat în vara anul curent. Noi îndată am reproșat că astfel de cuvinte le-am auzit de vre-o 15 ori pe parcursul a mai multor ani și nimic nu sa soluționat pînă la moment și deasemenea am informat Conducerea Ministerului că în luna aprilie vom începe o grevă cu pichetarea clădirii Guvernului.  

Casa cu 80 apartamente din str. Alba Iulia, nr. 97/3. Construcţia acestei case a fost finisată încă în anul 2019. Actul final de dare în exploatare a fost avizat de cître comisia interdepartamentală la 20 august 2020. Pentru a asigura participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la CAE Cernobîl dreptul de a beneficia de locuinţele vizate, s-a decis elaborarea unui proiect de Lege de derogare de la prevederile Legii nr.75 cu privire la locuinţe. Au fost pregătite cîteva proiecte, au avut loc vre-o 4 ședințe comune la Ministerul Muncii. În sfîrșit la sfîrșitul anului 2023 Parlamentul a adoptat Lejea nr.323/2023 privind transmiterea cu titlu gratuit a locuințelor din blocul locativ situat în mun.Chișinău, str.Alba Iulia nr.91/3, destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică din Cernobîl, prevederile căreia stabilesc că ”blocul locativ,proprietate privată a Statului, se transmite în proprietate privată cu titlu gratuit către participanții la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl”. Înaintea adoptării acestei Legi în toamna anului trecut am avut o întîlnire cu Președintele Parlamentului Igor Grosu la care a participat un reprezentant al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Ministrul Muncii Alexei Buzu. În timpul intrevederii au fost discutate cîteva prevederi ale proiectului Legii la care noi am avut umele obiecții. În fine Dul Alexei Buzu a menționat că casa a fost finațată din bugetul de Stat și este destinată participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl din toată Republică. La moment este elaborat proiectul Hotărîrii de Guvern ”Cu privire la aprobarea Regulamentului privind transmiterea cu titlu gratuit a locuințelor din blocul respectiv, care se află la avizare la Centrul Național Anticorupție și Miniterul Justiției. Ni sa promis că pîna la sfîrșitul lunii Guvernul va adopta acest document și îndată va vi formară Comisia de Stat.

 Privind Compoziţia sculpturală dedicată Victimilor Catastrofei de la CAE Cernobîl din str. Trandafirilor Primăria mun. Chişinău a finanţat şi a efectuat lucrările de construcţie şi  amenanjare a scuarului viitorului Memorial şi a instalat sculptura numită ”Maica îndurerată”. Încă la 26 aprilie 2023 în discuție cu Primarul General al mun. Chișinău dul Ion Ceban am ajuns la o înțelegere, că noi suntem de acord ca monumentul să rămîe acelaș, în schimb Primăria va finsa toate lucrările de construcție ,instalînd  împrejurul monumentului pliți de granit și făcînd toate inscripțiile familiilor celor decedați. Anul 2023 sa terminat, sîntem în martie 2024 , însă cu părerte de rău Primăria na făcut nici un pas în această direcție. Ne mai zicînd de noi, nici Guvernul nu poate influința cu nimic asupra celor de la Primărie. La ziua de azi sînt construite memoriale dedicate eroilor Cernobîlului în 19 unități Administrativ-Teritoriale din Republică.

Un lucrul foarte important este întîlnirile cu oamenii din teren, adică din Unitățile Administrativ-Teritoriale ale Republicii. La aceste întîlniri în afară de participanții la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la CAE cernobîl trebuie invitați persoane de răspundere și funcționari de diferit rang. Eu nu întîmplător m-am oprit la acest fapt: oamenii noștri de pe loc deseori nu știu multe lucruri, pe care trebuie să le cunoască. Nu-și știu drepturile lor legitime, nu cunosc prevederile Legii 909 din 30 ianuarie 1992 ”privind protecția socială a acestei categorii”. În timpul acestor întîlniriu pe loc pot fi soluționate un șir de probleme. Cu cît mai multe întîlniri de acest fel noi vom organiza în teritoriu, cu atît mai înnarmați vor fi acești oameni.

Din 2014 noi organizăm şi petrecem un turneul de fotbal, ”Cupa Memoriei-1986, între echipe de la şcoli sportive din republică, în Chișinău și două turneuri de volei la Comrat și Copceac-Ceadăr-Lunga. Aceste turneuri sînt consacrate eroismului oamenilor care au participat la lichdarea consecinţelor catastrofei din Cernobîl și de la alte avarii cu caracter nuclear, cît și memoriei celor decedați. Anul acesta Cupa Memoriei va fi organizată și petrcută pe 8 mai.

În fiecare an, către 26 aprilie sunt organizate emisiuni la radio, şi televiziune, cu participarea compatrioţilor noştri. Deasemenea împreună cu Ministerele Apărării, de Interne, Educaţiei și Științei, Culturii organizăm întîlniri cu tinerii ostaşi, cu tineretul studios, scopul cărora fiind, de a cunoaşte tinerii de azi cu evenimentele tragice ce sau petrecut în Cernobîl, cu eroii ce au luat parte la lichidarea acestei catastrofe.