22 aprilie 2016 Concert patriotic consacrat celor 30 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

Cu ocazia consemnării a 30 de ani de la avaria nucleară de la Cernobîl la Chișinău sunt organizate mai multe evenimente comemorative. Printre aceste a fost și Concertul Festiv găzduit de Centrul de Cultură și Istorie Militară. La eveniment au fost prezenți și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișîn, consulul Republicii Belarus la Chișinău.

În discursul său inaugural Tudor Căpățînă, președintele Asociației Obștești ,,Uniunea Cernobîl” a recapitulat unele aspecte ale tragicului eveniment din noapte de 25 spre 26 aprilie 1996, care rămîne în istoria omenirii ca cea mai mare catastrofă nucleară. A reiterat, de asemenea, marele efort depus de cei peste 3550 de cetățeni moldoveni, care au participat la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl, menționînd că deja 1003 dintre aceștia nu mai sunt printre noi.

În prima parte a concertului au evoluat tineri interpreți, laureați ai concursurilor naționale și internaționale, copii și nepoți ai participanților la lichidarea catastrofei de la Cernobîl; Denis Medone, Arina Bădulescu, Nadejda Volk, Alina Sorochina și Elena Aferina, care este nepoata lui Tudor Căpățînă, președintele Asociației Obștești ,,Uniunea Cernobîl” – un argument al perpetuării peste timp a valorilor general-umane, reiterat și în cadrul părții a doua concertului, cînd a evoluat și Radu Tălămbuță, un virtuoz al viorii, feciorul acordeonistului Ionel Tălămbuță, participant la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl. Pentru aceste eveniment Ionel Tălămbuță, maestru în Arte, a format o componență instrumentală din muzicieni care acum 30 de ani au evoluat pentru participanții la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl, susținîndu-i și încurajîndu-i moral: Valentina Cojocaru artistă a poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Vasile Iovu, artist al poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Ion Buldumea, artist emerit, Petrică Frecăuțanu, Andrei Porcescu, Ion Surguci, Tudor Paladi.

Tudor Căpățînă, președintele Asociației Obștești ,,Uniunea Cernobîl” le-a înmînat tuturor participanții diplome de onoare, în semn de apreciere și considerație pentru susținerea morală pentru participanții la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl. Cei prezenți în sală, participanți la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl, copii și rude ale acestora au trăit emoții deosebite, audiind cîntece populare și de estradă, de divertisment. A fost un argument că nu sunt uitați cei care au contribuit la menținerea păcii pe pămînt