20.05.2019 RAPORT vizând activitatea Asociaţiei obşteşti „Cernobîl” din municipiul Chişinau pentru perioada 2014-2018.

RAPORT
vizând activitatea Asociaţiei obşteşti „Cernobîl” din municipiul Chişinau
pentru perioada 2014-2018.


Sarcinile principale care stau în faţa Consiliul Asociaţiei sînt: organizarea asistenţei medicale, protecţiei sociale, apărarea drepturilor legitime a cetăţenilor Republicii Moldova care au avut de suferit din urma acţiunei radiaţiei ionizante asupra organizmului omului.
Consiliul Asociației Obștești Cernobîl conlucrează cu organele de conducere ale Primăriei mun. Chișinău și cu Consiliul municipal Chișinău în direcția îmbunătățirii asistenței medicale, protecției sociale, apărării drepturilor participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, precum și îmbunătățirea condițiilor lor de trai.
La capitolul acesta Consiliul Asociaţiei a efectuat următoarele activităţi:
Conlucrarea cu Primăria, direcțiile ei și preturile privind rezolvarea problemelor cernobîliștilor și membrilor de familie.
Informarea cernobîliștilor, văduvellor, membrilor familiilor despre drepturile lor și acordarea ajutorului necesar în rezolvarea problemelor lor.
Convocarea anuală a Adunărilor organizațiilor sectorale, cu darea de seamă a președinților acestor organizații despre lucru de sector și rezolvarea problemelor membrilor organizației.
Pregătirea și organizarea manifestațiilor consacrate zilei comemorării victimilor catastrofei de la Cernobîl 26 aprilie și 14 decembrie.
Participarea în organizarea competițiilor sportive și activităților culturale consacrate zilei comemorării victimilor catastrofei.
Conlucrarea cu organizațiile donatoare din municipiu privind acordarea ajutoarelor umanitare.
Organizarea întîlnirilor în școli, universități, unități militare a întâlnirilor cu participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl.
Conlucrarea cu instituțiile medicale cu privire la controlul anual, luarea la evidență a cernobîliștilor și copiilor lor.

9.În perioada sus numită au fost ajutați 15 cernobîliști cu pregătirea actelor de primire a indemnizațiilor unice pentru construcția sau procurarea spațiilor locative, sau restaurarea caselor vechi. La aceste persoane s-au alocat câte 82 mii din fondul Ministerului de finanțe. La fel au fost ajutate văduvele cu primirea compensațiilor pentru deces și pensiilor, participarea la organizarea înmormântărilor cernobîliștilor și acordarea ajutoarelor bănești. Văduvele participanților au mai primit de la Guvernul României câte 10 kg. de zahăr iar de la primării și preturi colete alimentare și cadouri de creciun pentru copii.
10.Una din principalele probleme a fost şi este problema îmbunătăţirii condiţiilor de trai a acestor oameni. Asociaţia a fost prima, care a conlucrat cu Ministerul Finanţelor asupra pregătirii unui proiect de Hotărîre de Guvern ”privind acordarea indemnizaţiilor unice pentru construcţii capitale ori procurarea unor spaţii locative” La momentul de faţă au fost acordate, pentru invalizii cernobîlişti, credite preferenţiale în sumă totală de 89,32 mln. lei. Asociaţia conlucrează cu Guvernul la soluţionarea problemei, privind construcţia casei cu 80 apartamente din str. Alba Iulia, mun. Chişinău, pentru invalizii cernobîlişti. Casa respectevă urmează să fie dată în exploatare în anul 2019.
11.Problema construcţiei Compoziţiei sculpturale dedicată Victimilor Catastrofei de la Cernobîl din str. Trandafirilor a fost iniţiată de către Consiliul Asociaţiei în anul 2000. Acest complex include compoziţia sculpturală „Distrugerea genezei” şi Capela bisericească «Sf. Mare Mucenic Gheorghe» care a fost construită din donaţiile membrilor ”Uniunei Cernobîl din Moldova” şi parohului bisericii, protoireul Eugen Condrea. La moment conlucrăm cu Guvernul şi Ministerul Culturii asupra proiectului de Hotărîre de Guvern care va urgenta construcţia monumentului şi amenanjării teritoriului.
12.Consiliul Asociaţiei conlucrează în comun cu Ministerul Apărării asupra elaborării şi editării Cărţii memoriei Cernobîlului, cît şi deschderea unei secţii Cernobîl la Muzeul istoriei Armatei Naţionale.
13. În fiecare an, la 14 decembrie, Consiliul Asociaţiei, în comun cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ambasadele Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Belorusiei, organizează mitinguri şi depuneri de flori la piatra de temelie a Memorialului Jertvelor Cernobîlului.
14.În fiecare an, la 26 aprilie, Asociaţia organizează marsuri-demonstraţii paşnice şi mitinguri de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl. Deasemenea organizăm diferite emisiuni la radio, şi televiziune, cu participarea compatrioţilor noştri. Împreună cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul Culturii, Educaţiei şi Tineretului şi Primăria organizăm întîlniri cu tinerii ostaşi, cu tineretul studios, scopul cărora fiind, de a cunoaşte tinerii de azi cu evenimentele tragice ce sau petrecut în Cernobîl, cu eroii ce au luat parte la lichidarea acestei catastrofe.

Mihail Oncea,
Preşedinte al Asociaţiei