Asociaţia obştească „Uniunea Cernobîl din Moldova” | Numărul de telefon: +37322277314 |
Adresa: : Mun. Chişinău, str.Vasile Lupu, 18, ofic.102,103 | Numărul de fax: fax +37322277314 |
Adresa e-mail: cernobyl.moldova@mail.ru; pagină web:cernobil.com.md |
”Uniunea Cernobîl din Moldova” este: – asociaţie obştească republicană
Asociaţia este membru Organizaţiei Internaţionale „Soiuz-Cernobîl” cu sediul în or. Kiev şi participă activ în mişcarea mondială antinucleară.
A fost аînfiinţată la 19 mai 1990, activează în conformitate cu Constituţia Moldovei, Legei cu privire la asociaţiile obşteşti şi Statutului, reînregistrat de către Ministerul Justiţiei în decemdrie 2018, şi participă activ în mişcarea mondială antinucleară. Asociaţia include 37 de organizaţii raionale, municipale, UTA Găgăuzia, care îşi desfăşoară activitatea în limitele teritoriilor administrative de amplasare. În structura organizatorică a Asociaţiei intră următoarele organe: Congresul Asociaţiei; Consiliul Asociaţiei; Prezidiul de lucru; Preşedintele; Comisia de Cenzori. Asociaţia întruneşte 4409 de membri, inclusiv participanţi-2003 din care invalizi-1911, copii născuţi de la unul din participanţi 1764, văduve –543, participanţii la lichidarea accidentelor de la alte obiecte atomice în număr de 51 persoane şi 48 persoane evacuate din zona moartă.
Numele conducătorului: Tudor Căpăţină | Funcţia: Preşedinte al Asociaţiei |
1. Tudor Căpăţină, Preşedinte al Asociaţiei | 2. Andrei Vicolaş, Vice-preşedinte al Asociaţiei | 3.Ludmila Beşleaga, Vice-preşedinte al Asociaţiei |
4. Velicov Ămanuil, Preşedinte al organizaţiei”Cernobîl” din UTA „Găgăuzia | 5. Pivovarov Valeriu, Vice-preşedinte al Asociaţiei | 6. Ciumac Nadejda , Preşedinte al organizaţiei „Cernobîl”din r-nul Sîngerei |
7. Șatcovschi Veceslav, Preşedintele organizaţiei „Uniunea Cernobîl”din mun.Chişinău |
Membri ai asociaţiei 4889
Scopurile statutare ale Asociaţiei
- Acordarea ajutorului necesar persoanelor ce au patimit in rezultatul catastrofei de la Cernobil si altor accidente la alte obiecte atomice, precum si contribuirea la lichidarea consecintelor acestora.
- Contribuirea la organizarea tratamentului specializat si reabilitarea persoanelor ce au avut de patimit in rezultatul iradierii ionizate.
- Contribuirea la stabilirea unui echilibru ecologic, insanatosirea mediului inconjurator, propagarea unui mod sanatos de viata prin activitati ce protejeaza omenirea de actiuni ce aduc la aparitia unui pericol ecologic, radioactiv pe teritoriu Republicii Moldova
- Contribuirea la informarea populatiei despre catastrofele nucleare, incidentele la obiectele atomice si consecintele lor precum si informarea populatiei despre masurile intreprinse pentru protectia mediului inconjurator si protectia populatiei de consecintele mentionate mai sus.
Pentru a-şi realiza scopurile, Asociaţia desfăşoară următoarele activităţi:
- Participarea la crearea unei reteli de centre medicale si diagnostica curativa si de reabilitare la nivel national si international precum si crearea altor institutii de întremare, la fel şi a centrelor ştiinţifico-informative, consultative, ce vor viza problemele protecţiei de radiaţie, protecţia medicală şi socială a persoanelor ce au pătimit în rezultatul catastrofelor şi accidentelor nucleare.
- Participarea la elaborarea propunerilor legislative ce determină ocrotirea juridică a persoanelor ce au pătimit în urma accidentelor la obiective şi instalaţii atomice.
- Contribuirea la elaborarea şi aplicarea tehnologiei ce ţine de economia energiei electrice, altor măsuri ce contribuie la îmbunătăţirea stării ecologice, schimbului şi realizării metodelor contemporane de ocrotire a mediului înconjurător, participă la mişcările naţionale şi internaţionale pentru dezarmarea nucleară totală, pentru supravieţuirea omenirii şi ocrotirea mediului în care vieţuieşte.
- Activitatea de informare în masă cu privire la consecinţele accidentelor nucleare.
- Sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele cetăţenilor care au avut de suferit în urma catastrofelor nucleare şi consecinţelor acestora.
- Apărarea drepturilor şi intereselor civile, sociale, etnice a membrilor Asociaţiei, precum şi persoanelor care au avut de suferit în urma catastrofelor nucleare, precum şi consecinţelor acestor accidente.
- Organizarea şi participarea la seminare, conferinţe, întruniri, lecţii etc., în vederea realizării scopurilor statutare cu atragerea specialiştilor calificaţi în domeniile prioritare de activitate ale Asociaţiei;
- Analiza problemelor de ordin socio-juridic cu care se confruntă societatea Republicii Moldova, care au impact nemijlocit asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;
- Ridicarea nivelului calitativ al potenţialului cognitiv şi intelectual al cetăţenilor;
- Contribuirea la unirea eforturilor cetăţenilor RM pentru participarea lor în comun la sprijinirea, la stabilirea relaţiilor de prietenie, înţelegere şi încredere reciprocă între popoarele RM;
- Editarea şi multiplicarea publicaţiilor periodice pentru publicul larg cu privire la problemele legate de consecinţele catastrofelor şi accidentelor nucleare.
- Acordarea de asistenţă, inclusiv ajutorului material membrilor Asociaţiei;
- Elaborarea, implementarea/realizarea, evaluarea şi monitorizarea diferitelor proiecte la nivel local/naţional în scopul dezvoltării potenţialului social-economic şi uman al RM şi în scopul atingerii obiectivelor Asociaţiei;
Informaţia
vizând activitatea Asociaţiei obşteşti „Uniunea Cernobîl din Moldova”
Sarcinile principale care stau în faţa noastră sînt: organizarea asistenţei medicale, protecţiei sociale, apărarea drepturilor legitime a cetăţenilor Republicii Moldova care au avut de suferit din urma acţiunei radiaţiei ionizante asupra organizmului omului.
I. La capitolul ”organizarea asistenţei medicale” a participanţilor la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi de la alte avarii cu caracter nuclear, a copiilor născuţi de la unul din părinţi, participanti la lucrările respective, a persoanelor evacuate din zona de 30 km, zona moartă, Consiliul Asociaţiei:
- Conlucrează cu Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale în direcţia intensificării asistenţei medicale acordată acestor oameni. În anul 2011 Ministerul Sănătăţii a aprobat Programul de tratament şi reabilitare a persoanelor afectate de radiaţia ionizantă pentru anii 2012-2016, care vine s-ă îmbunătăţească controlul şi tratamentul medical al participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl.
- La diferite Conferinţe Internaţionale pe tema medicinii radiologice, la care participăm, începînd cu anul 1997, sa accentuat că dozele de radiaţie, acumulate de organizm într-un răstimp mai îndelungat, au devenit cu mult mai periculoase decît o doză mare primită o singură dată. Cazurile de deces în ultimii ani s-au majorat de 4,71ori. La data de 30.10.2019 sau stins din viaţă 885 de participanţi. Au rămas în viaţă 2014 participanţi, ceia ce arată că fiecare a 3 persoană ne-a părăsit.
- Pentru redresarea situaţiei, Consiliul Asociaţiei conlucrează cu Ministerul Finanţelor în direcţia majorării surselor financiare, îndreptate la tratamentul medicamentos. Dacă în anii 2013 această sursă financiară se menţinea în mediu la un nivel de 263 mii lei pe an, apoi în anul 2018 din Bugetul de Stat au fost alocaţi 544,2 mii lei, de 2,4 ori mai mult decît în anii precedenţi.
- Contingentul de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au avut de suferit din urma catastrofei de la Cernobîl şi de la alte accidente nucleare, suferă de multiple maladii asociate, cu o evoluţie nefavorabilă şi sunt foarte sensibili la tratamentul medicamentos. De-a lungul multor ani un şir de medicamente, prescrise de medici, nu pot fi procutare gratis în farmacii, din pricina că ele nu se găsesc în lista de medicamente, achiziţionate la licitaţie. În acest context Consiliul Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Cernobîl din Moldova” conlureză fructuos cu Agenţia Medicamentului pentru ca achiziţionarea medicamentelor să fie selectată foarte muniţios şi de o calitate înaltă.
- Din momentul adoptării de către Parlament a Legii ”privind protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl”, în anul 1992, nu sa soluţionat problema asistenţei medicale stomatologice. Pe problema aceasta Consiliul Asociaţiei a conlucrat cu Guvernul, cu Ministerul Finanţelor, pentru a fi întreprinşi paşi concreţi la tratamentul şi protezarea dentară gratis a oamenilor afectaţi de radiaţia ionizantă. Sa costatat că pentru soluţionarea problemei sînt necesare alocaţii fianciale suplimentare în sumă de peste 4 mln. 741 mii lei. În fine sa hotărît ca soluţionarea pe deplin a acestei probleme să fie efectuată pe parcursul a 4 ani. În realitate, pentru acordarea asistenţei stomatologice participanţilor la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi de la alte accidente nucleare, iniţial, au fost alocaţi şi însuşiţi 5 mln 682,3 mii lei, iar durata tratamentului stomatologic sa efectuat pe parcursul a 5 ani, din 2014- 2019. De la începutul realizării acestui proiect şi pînă în prezent au primit tratament şi protezare dentară 1872 participanţi.
- Multă atenţie Consiliul Asociaţiei a atras şi atrage organizării asistenţei medicale a copiilor născuţi de la unul din părinţi, participant la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi de la alte avarii cu catacter nuclear. Acesti copii beneficiază de o examinare medicală fără plată, atît în instituţiile medico-sanitare publice teritoriale, cît şi în cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, şi Asociaţiei nr. 5 al Ministerului Sănătăţii. La necesitate ei sînt internaţi în aceste instituţii medicale republicane pentru a urma un curs de tratament medical.
- Consiliul Asociaţiei conlucrează cu instituţiile satului în direcţia organizării tratamentului balneo-sanatorial. Pentru înbunătăţirea organizării tratamentului şi recuperării sănătăţii în instituţiile balneo-sanatoriale a fost aprobată Hotărîrea Guvernului „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de asigurare cu bilete gratuite de tratament în instituţiile balneo-sanatoriale şi de plată a compensaţiei băneşti în schimbul biletelor”.
- Pe parcursul a 12 ani Consiliul Asociaţiei a organizat participarea medicilor de la ACS şi de Recuperare la diferite Conferinţe Internaţionale pe tematica medicinii radiolojice. La aceste conferinţe medicii din Moldova au făcut multe referate privind metodele de tratament şi reabilitare a oamenilor afectaţi de radiaţia ionizantă. Medicul Mihail Moldovanu a susţinut teza de doctor în ştiinţe radiologice.
II. La Capitolul organizarea protecţiei sociale, Consiliul Asociației a conlucrat şi conlucrează cu Parlamentul. Pe parcursul anilor aceştea, a adoptat 14 Legi organice care au modifica şi au complectat Legea «privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl». În acest răstimp de vreme Guvernul a adoptat 11 Hotărîri, care au pus în aplicaţie aceste Legi organice. Toate actele legislative şi normative, adoptate în perioadă respectivă de timp, au fost negociate prin intermediul Comisiei Guvernamentale pentru problemele Cernobîlului şi în contacte directe cu Parlamentul, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor. Asociaţia a conlucrat activ cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale asupra următoarelor proiecte de Legi:
Prin Legea organică nr. 313 din 26 decembrie 2012, adoptată de Parlament, în legea nr. 909 din 30 ianuarie 1992 au fost întroduse unele modificări: 1. Noţiunea de invalid a fost înlocuită cu noţiunea de persoană cu dizabilităţi şi capacitate de muncă. 2. În articolul 9 persoanelor cu dizabilitate severă, ţintuite la pat, adică inzalizilor de gr. I, ţintuiţi la pat li sa stabilit o alocaţie lunară pentru îngrijire în cuantum de 595 lei lunar.
2.În anul 2011 Consiliul Asociaţiei sa adresat cu un demers către Preşedintele Republicii privind examinarea posibilităţii egalării în drepturi a colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care s-au îmbolnăvit de boala actinică sau au devenit invalizi, cu invalizii din urma lichidării consecinţelor catastrofei de la Cernobîl. La 21 decembrie 2012 Parlamentul a adoptat Legea organică nr. 299. Acest document acordă colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, posibilitatea de a beneficia de foi în instituţiile balneo-sanatoriale aflate pe teritoriul Republicii, precum şi în sanatoriile amplasate în afara ei. Invalizi de gr. I, ţintuiţi la pat, beneficiază de o alocaţie lunară, pentru îngrijire, în mărime de 570 lei.
3.Parlamentul la 5 iulie 2012 a adoptat Legea nr.160, i-ar la 2 octombrie 2012 Guvernul a aprobat Hotărîrea nr.730, prin care cuantumul alocaţiei lunare de stat pentru invalizi, văduve, inapte de muncă, ai participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, decedaţi, copiii participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, decedaţi, pînă la atingerea vîrstei de 18 ani, sau după această vîrstă, dacă îşi continuă studiile la cursurile de zi pînă la terminarea studiilor, însă cel mult pînă la atingerea vîrstei de 23 de ani sa mărit cu o 100 lei lunar.
În anul 2013 Parlamentul a adoptat Legea nr.33 prin care părinţii persoanelor participante la acţiunile de luptă pentru independenţa Republicii Moldova şi la acţiunile de luptă din Afganistan, căzuţi pe cîmpul de luptă au obţinut dreptul de a primi o alocaţie în mărime de 500 lei. Ţinînd cont despre inechitatea ce sa petrecut, Consiliul Asociaţiei sa adresat, către Conducerea Parlamentului, cu rugămintea să fie modificată această Lege. În luna octombrie 2013 Parlamentul a modificat această Lege, acordînd părinţilor, copiii cărora au decedat în urma participării la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl, dreptul de a primi alocaţia lunară în mărime de 500 lei.
5.Una din principalele probleme a fost şi este problema îmbunătăţirii condiţiilor de trai a acestor oameni. Asociaţia a fost prima, care a conlucrat cu Ministerul Finanţelor asupra pregătirii unui proiect de Hotărîre de Guvern ”privind acordarea indemnizaţiilor unice pentru construcţii capitale ori procurarea unor spaţii locative” La momentul de faţă au fost acordate, pentru invalizii cernobîlişti, credite preferenţiale în sumă totală de 110mln. lei. Asociaţia conlucrează cu Guvernul la soluţionarea problemei, privind construcţia casei cu 80 apartamente din str. Alba Iulia, mun. Chişinău, pentru invalizii cernobîlişti. La moment casa este finisată. Din bugetul de Stat au fost alocaţi 66,725 mln lei.
Începînd cu luna februarie 2014 am obţinut majorarea compensaţiei lunare băneşti în schimbul produselor alimentare, care elimină din organizm radionuclizii. Anual această compensaţie se indexează şi la moment este de 759 lei.
7.Problema construcţiei Compoziţiei sculpturale dedicată Victimilor Catastrofei de la Cernobîl din str. Trandafirilor a fost iniţiată de către Consiliul Asociaţiei în anul 2000. Acest complex include compoziţia sculpturală „Distrugerea genezei” şi o biserică. Biserica «Sf. Mare Mucenic Gheorghe» care a fost construită din donaţiile membrilor ”Uniunei Cernobîl din Moldova” şi parohului bisericii, protoireul Eugen Condrea. În anul 2013, la 26 aprilie, biserica «Sf. Mare Mucenic Gheorghe» a fost sfinţită de către un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţia Sa Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove. Costul proiectului este de 23,428 mln lei. La moment între Guvern şi Primaria mun. Chişinău merg discuţii şi ănvinuiri reciproce pe marginea finanţării proiectului 50 la 50. Cu părere de rău problema construcţiei acestui Memorial timp de 19 ani nu se soluţionează.
La 14 decembrie 2017 a avut loc deschiderea Expoziţiei permanente cu tematica: Eroismul şi sacrificiul participanților la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl din teritoriul actual al Republicii Moldova, cu alte cuvinte muzeul memoriei şi istoriei cernibîliştilor din Moldova
9.Timp de 24 ani Consiliul Asociaţiei a dus convorbiri cu Conducerea Republicii pentru ca Ziua de 26 aprilie să fie comemorată la nivel naţional. La 7 mai 2010 Parlamentul Republicii Moldova prin Hotărîrea nr.84 a decis ca ziua de 26 aprilie să fie numită Zi de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl şi de la alte avarii nucleare.
10.În perioada 24-27 noiembrie 2015, 05 mai 2019 în or. Kiev, Ucraina, a avut loc Congresul al VI-lea şi ai VII al Organizaţiei Internaţionale „Soiuz Cernobîl”. La aceste Congrese au participat delegaţi din 17 ţări. La lucrările Congreselor a participat şi delegaţia „Uniunii Cernobâl din Moldova”. Congresele a adoptat Programul de activităţi a Organizaţiei Internaţionale „Soiuz Cernobîl „. De asemenea, de către ambele Congrese au fost adoptate Adresări Preşedinţilor ţărilor, în care locuesc cetăţenii care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi alte avarii cu caracter nuclear. În cadrul Congreselor sa menţionat în special lucrul eficient a „Uniunii Cernobil din Moldova” cu privire la protecţia şi asistenţă socială şi medicală a cetăţenilor afectaţi de consecinţele radiaţiei ionizante. La ambele Congrese Preşedintele ”Uniunei Cernobîl din Moldova” a fost ales Prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Internaţionale ”Soiuz Cernobîl”şi Preşedinte al Consiliului de Coordonare al acestei organizaţii. La propunerea delegaţiei moldoveneşti a fost reconstituit Fondul Internaţional pentru Copii, care se ocupa de problemele copiilor din toate ţările, membre ale Organizaţiei Internaţionale „Soiuz Cernobîl”.Cu părere de rău acest Fond Internaţional se ocupă mai mult cu copiii din Ucraina. Unul dintre cei doi vicepreşedinţi al Fondului Internaţional pentru copii a fost aleasă Ludmila Besleaga, vice-preşedintele „Uniunii Cernobîl din Moldova”, responsabilă de problemele copiilor, născuţi de la părinţii, care au participant la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl.
11 În fiecare an, la 14 decembrie, Consiliul Asociaţiei, în comun cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ambasadele Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Belorusiei, organizează mitinguri şi depuneri de flori la piatra de temelie a Memorialului Jertvelor Cernobîlului.
12.În anul 2013, cu acordul Ministerului de Externe al R. Moldova şi Administraţiei de la Tiraspol, Conducerea Asociaţiei a înmînat 345 de medalii comemorative participanţilor la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl din Transnistria. Acest eveniment însemnat a fost pe larg reflectat de către posturile de televiziune şi radio din stînga Nistrului.
13.În comun cu Organele Administraţiei Publice Locale, Asociaţia a contribuit la construcţia şi inaogurarea monumentelor dedicate vicrimelor Cernobîlului în mun. Bălţi, raioanele Orhei, Cimişlia, Făleşti, Rîşcani, Drochia, Floreşti, Edineţ, Comrat, Ungheni, Ciadîr-Lunga
14.În fiecare an, la 26 aprilie, Asociaţia organizează marsuri-demonstraţii paşnice şi mitinguri de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl. Deasemenea organizăm diferite emisiuni la radio, şi televiziune, cu participarea compatrioţilor noştri. Împreună cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Tineretului organizăm întîlniri cu tinerii ostaşi, cu tineretul studios, scopul cărora fiind, de a cunoaşte tinerii de azi cu evenimentele tragice ce sau petrecut în Cernobîl, cu eroii ce au luat parte la lichidarea acestei catastrofe.
15.Din anul 2004 Consiliul Asociaţiei conlucrează cu Autorităţile Statale pentru a majora pensiile tuturor oamenilor care au avut de suferit din urma acţiuneii radiaţiei ionizante asupra organismului omului. În sfîrşit Guvernul prin Hotărîrea sa nr.851 din 20.08.2018, privind cadrul bugetar pe termen mediu (2019-2021) a primit decizia pentru modificarea bazei de calcul a pensiei de dizabilitate şi a pensiei de urmaş, pentru aceşti cetăţeni. Deja în proiectul Bugetului de Stat au fost prevăzute cîte 30 mln. lei, respectiv, în fiecare din aceşti ani. În fine însă Parlamentul a primit Hotăprîre nr.324 din 30.11.2019 de a majora de la 01.01.2019 pensiile stabilite conform art.15 și16 din prezenta legea nr. 909 după cum urmează: – persoanelor cu dizabilităţi severe – cu 400 de lei; – persoanelor cu dizabilităţi accentuate – cu 300 de lei; – persoanelor cu dizabilităţi medii – cu 200 de lei- cu 200 de lei pentru fiecare membru al familiei care au pierdut întreţinătorul.
16.La moment nu sînt egalaţi în drepturi cu participanţii persoanele care au participat la lichidarea avariilor la alte obiecte nucleare- indemnizaţia unici penrtu familiile care au pierdut întreţinătorul.
În fine la moment avem trei probleme care de mulţi ani nu sînt soluţionate:
17.Catrea Memoriei. De doi ani lucrăm asupra problemei pregătirii şi editării Cărţii Memoriei, consacrată participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl. Se cer surse financiare impunătoare pe care, pînă cînd, nu le avem, însă încercăm să le găsim.