La 16 noembrie 2013 a fost inaugurat Complexul Memorial ridicat în cinstea celor căzuţi în lupta cu atomul paşnic ieşit de sub control în urma avariei la staţia atomo- electrică de la Cernobîl (1986), celor care şi-au jertfit viaţa în războiul din Afganistan(1979-1989), celor ce au apărat integtitatea ţării în conflictul armat de pe Nistru din 1992. Pe plăcile comemorative sunt incrustate numele tuturor eroilor care şi-au jertfit viaţa în aceste trei calvaruri. S-a ridicat Complexul Memorial graţie iniţiativei şi insistenţei veteranilor, participanţi la aceste triste evenimente cu susţinerea asociaciilor obşteşti, oamenilor de bună credinţă, a Consiliului raional şi primăriei oraşului Floreşti.
La această manifestaţie au participat Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Dorin Recean, ministrul al Afacerilor Interne, Ştefan Paniş, preşedintele raionului, Grigore Cojocaru, primarul de Floreşti, Tudor Căpăţină, preşedintele „Uniunii Cernobîl din Moldova”, Mihail Mocan, preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Mihail Vacarciuc, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Сonflictul Аrmat de pe Nistru, participanţii la aceste evenimente, locuitorii oraşului Floreşti.
În cuvîntarea sa la inaugurarea Complexului Memorial Tudor Căpăţină a subliniat:„Catastrofa de la Cernobîl a pus omenirea pe marginea unei prăpastii şi în pericol de dispariţie a vieţii pe Pămînt. La Cernobîl a fost un război cu un inamic invizibil, împotriva radiaţiei ionizante ieşite de sub control. În acest război participanţii nu au luptat cu arma în mînă, dar cu preţul propriei vieţi au salvat multe vieţi omeneşti.
Oricînd sîntem datori să preţuim sacrificiul, care au demonstrat participanţii la lichidarea consecinţelor naufragiului nuclear dezlănţuit în luna aprilie 1986 la Cernobîl. Exemplul lor nu ar trebui să fie uitat sau, cu atît mai mult, neglijat.Aceasta se confirmă prin inaugurarea Complexului Memorial din Floreşti-al 7-lea monument în Moldova ridicat în cinstea eroismul participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la CAE Cernobîl”.
Un sobor de preoţi au desfăşurat un serviciu divin în memoria eroilor căzuţi în lupte, după care au sfinţit Memorialul.